Den 24/10 gick Pep Forum av stapeln för andra året idag. Det blev en givande och intressant dag med fokus på barns rörelsevanor i vardagen och de skillnader som finns i samhället i just fysisk aktivitet hos barn. På bilden ses professor från karolinska institutet Mai-Lis Hellenius som forskat kring just detta. Forskningsresultaten är tyvärr nedslående. Barn idag sitter stilla 9 timmar om dagen och benämningen “Heads down generation” signalerar att vi har mycket att göra för att bryta barns stillasittande idag.

Dagen gav också mycket inspiration om vad som kan göras. Här var Ängelholms kommun några som tack ut i deras fina arbete med att se till att alla barn i kommunen får idrotta på skoltid i föreningslivet varje vecka. Fantastiskt initiativ.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är grundare till Pep generation och det märktes under dagen att de ar ett brinnande engagemang för dessa frågor.

Se filme här när Prins Daniel, David Hellenius och Carolina Kluft avsluta dagen på scen.

Be Sporty vill vara med och bidra till att alla barn i Sverige skall hitta vanor i vardagen som ger hälsa och rörelse. Vi vet också att det är en kostnadsfråga för flera familjer där ekonomin inte tillåter en kursavgift. Via vårt Be Sporty-stipendie ger vi möjligheten för 100 familjer per termin att ta del av våra kurser utan kostnad. Läs mer om vårt stipendium här https://www.besporty.se/sida/besporty-stipendiet/

Vi kommer fortsätta vårt arbete och har många ideér om hur vi vill jobba i framtiden för denna viktiga fråga.

Du som förälder har en avgörande roll och i familjen kan den största knuffen i rätt riktning ske. Begränsa skärmtiden är jätteviktigt. Jag vet att det är svårt, jag har själv två barn som älskar sin padda. Vi har bestämt oss för att ha begränsad skärmtid 1 tim per dag, syftet är att ge alla riktlinjer att gå efter. Det blir mycket tjat, det är jag den första att skriva under på, men jag är helt övertygad om att vi föräldrar måste sätta gränser för skärmtiden. Det handlar både om att begränsa stillasittandet, värk i axlar och rygg men också för mental hälsa. Barns hjärnor behöver stimuli från olika källor, inte enbart skärmen. Små barns hjärnor är extra känsliga, det här är en otroligt viktig fråga som vi alla kan påverka.